Sezon grillowy czas zacząć – jaką rozpałkę wybrać?

» Napisany 13 maja 2015 przez w Ogród | 0 komentarzy

grillGrill już czeka w ogrodzie na pierwszą w sezonie kolację na łonie natury? Kiełbaski w lodówce, świeży chleb pachnie w kuchni, przyprawy i marynaty już od dawna leżą w szufladzie? Zanim w pełni oddamy się grillowemu szaleństwu, musimy wybrać odpowiednią rozpałkę, która pozwoli na wygodne przyrządzenie pysznego posiłku.

Rodzaje podpałek

Część z nas zapewne nigdy nie zastanawiała się nad tym, czym właściwie różnią się między sobą rozpałki do grilla – to błąd, ponieważ znajomość tych produktów pozwoli nam grillować w bardziej komfortowy i zdrowy sposób. Podstawowy podział wynika z formy, w jakiej występują rozpałki. Pierwszy typ to podpałka w płynie. Taki produkt to nic innego, jak po prostu mieszanka różnego rodzaju substancji chemicznych. Powinniśmy wiedzieć, że tego typu substancje nie zawsze są obojętne dla naszego zdrowia. Poważną wadą rozpałki w płynie jest dość nieprzyjemny zapach, który po jej użyciu bardzo długo unosi się w powietrzu. Na etykiecie płynnej podpałki zapewne przeczytamy informację, że z położeniem na ruszcie produktów spożywczych powinniśmy poczekać, aż cała ciecz się wypali. Czy taka rozpałka ma jakieś zalety? Oczywiście – często sięgamy po nią, bo po prostu działa bardzo szybko! Kolejną propozycją jest rozpałka do grilla w formie specjalnych kostek. Nie wydzielają one nieprzyjemnego zapachu, a ich użycie nie wiąże się z emisją toksycznych substancji – jest łatwe i bezpieczne.

Zwróćmy uwagę na skład

Kolejny podział, jakiemu można poddać rozpałki, opiera się na ich składzie. Jak już wiemy, rozpałki chemiczne mają w swoim składzie całą gamę substancji łatwopalnych, bardzo często toksycznych – ich użycie wymaga zawsze szczególnej ostrożności. Dlatego coraz częściej sięgamy po podpałki naturalne, zwane też ekologicznymi lub organicznymi. Są one wytwarzane są z półproduktów naturalnych, takich jak np. odpady drzewne, wióry czy trociny.

Bezpieczne grillowanie

Aby grillowanie było zdrowe i bezpieczne, należy zwracać szczególną uwagę na prawidłowe zastosowanie rozpałki. Użycie naturalnej, wykonanej z organicznych składników podpałki gwarantuje, że żywność nie zostanie narażona na działanie toksyn. Jeśli jednak zdecydujemy się na zastosowanie szybszej w działaniu rozpałki w płynie, składającej się z substancji chemicznych, upewnijmy się przed położeniem na grillu kiełbasek, że uległa ona całkowitemu spaleniu. Jeśli żar słabnie, nie wolno nam takiej rozpałki dolewać, ponieważ szkodliwe opary emitowane będą wprost na piekące się potrawy. Istotna jest jeszcze jedna kwestia (dotyczy to zwłaszcza grillujących w ogrodach rodzin) – podpałki powinny być przechowywane w szczelnym zamknięciu, w miejscu pozostającym bezwzględnie poza zasięgiem dzieci.

Aby rodzinne grillowanie było przyjemne i bezpieczne, a rozpalenie ognia nie stanowiło problemu, warto zainwestować w rozpałki dobrej jakości, bezpieczne dla zdrowia. W sklepach bez trudu znajdziemy rozpałki ekologiczne, które są zarówno skuteczne, jak i niegroźne dla środowiska i dla nas samych.

Autor:
Castorama

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>